Escola Isabel de Villena

Illa dels Ulls Blaus

Un dictador té tancat en una illa a 100 persones molt intel·ligents. No hi ha manera de sortir de l’illa excepte per una: tots els que tinguin els ulls blaus podran sortir si li demanen al guarda. El problema és que els presoners han nascut allà i el dictador s’ha assegurat de què no sabessin quin és el color blau.

Però hi ha diverses coses a tenir en compte:

  • No hi ha superfícies reflectants
  • L’aigua que beuen està en recipients opacs
  • No es poden comunicar entre ells, encara que es trobin al matí.
  • Tot i així, tots saben que ningú sortirà fins a estar 100% segur de tenir èxit.

Després de molts anys insistint, el dictador accedeix al fet que facis una visita a l’illa i parlis amb els presoners amb 2 condicions:

  • Només es pot fer una declaració
  • No pots dir res que no sàpiguen.

Després de molt pensar el què dir per poder alliberar els presoners, dius la següent afirmació:

“Com a mínim un de vosaltres té els ulls blaus.”

El dictador s’espanta, però es tranquil·litza al pensar que la declaració no pot canviar res. Tot seguit marxes de l’illa i allà la vida continua com sempre. Però 100 matins més tard, no queda cap presoner a l’illa i tots els presoners van demanar de sortir la nit anterior.

 

SOLUCIÓ ENIGMA ANTERIOR

Podran els 4 amics creuar el pont en 17 minuts o menys?

Sí, podran creuar el pont en aquest temps.

Si és possible, com ho aconseguiran?

0 minuts -Primer de tot, l’Andrea (la més ràpida, ho pot fer en 1 minut) i en Joan (el creua en 2 minuts) creuen cap al costat segur.

2 minuts -L’Andrea i en Joan arriben al costat segur. En Joan s’hi queda i l’Andrea (1 minut) torna cap al costat perillós amb la llanterna.

3 minuts -L’Andrea arriba al costat perillós. Dóna la llanterna a la Clara (5 minuts) i a en Pau (10 minuts), que creuaran junts.

13 minuts -La Clara i en Pau arriben a l’altre costat. Donen la llanterna a en Pau (2 minuts) i aquest creua cap al costat perillós.

15 minuts -En Pau arriba al costat perillós. Ell (2 minuts) i l’Andrea (1 minut) creuen junts cap al costat segur.

17 minuts -Tots els subjectes es troben al costat segur. Tallen el pont perquè les criatures no puguin travessar-lo i se’n van.